Prodáváte nemovitost sami?? Neberte vzory smluv z internetu.

Kupní smlouva - neberte vzory z internetu, vsaďte na jistotu

 Ve chvíli kdy najdete kupce, který akceptuje vaši cenu,vás čeká již jen úředně ověřený podpis na kupní smlouvě. Právě ta je nejdůležitějším dokumentem,ale pozor na správné náležitosti smlouvy.

Neberte vzory z internetu.
Jestliže se domníváte, že stáhnete kupní smlouvu z internetu, můžete si být jisti, že na něco zapomenete. Pokud to již uděláte, nechte ji před podpisem zkontrolovat odborníkem. V lepším případě vám hrozí jen vrácení smlouvy pro její chyby z katastru nemovitostí a prodloužení celé transakce i o několik měsíců. V horším případě můžete přijít o peníze či majetek.

Ideální je, když spolupracujete s realitní kanceláří, která zaručí kvalitu kupní smlouvy svým právním oddělením. Nicméně i tak lze doporučit kontrolu další nezávislou osobou.

Údaje jednou podepsané jen tak nezměníte
Soustřeďte se na řádný popis nemovitosti. Bytová jednotka musí být vymezena podle zákona. Často se zapomene například na spoluvlastnický podíl na společných částech domu.

Důležité je uvést také všechno vybavení, které v bytě či domě zůstává. V prvé řadě jsou to prvky tzv. pevně spojené s nemovitostí. Mezi ně patří například vestavěné skříně, kuchyňská linka, sanitární prvky, ale i vnitřní dveře či bezpečnostní zařízení. Možná jste se domluvili, že necháte v bytě některé drobné vybavení, jako garnýže, světla či pračku. Zapište je také.

Pokud přenecháváte budoucímu majiteli dražší vybavení či celé bytové zařízení, nebudete to uvádět v kupní smlouvě na nemovitost. Na movité věci vyšší hodnoty, než je třeba opotřebený lustr, musíte mít zvláštní kupní smlouvu.

Kupní cena a předání nemovitosti
Kupní cena se většinou vyplácí z tzv. úschovy. Ve smlouvě je proto třeba stanovit přesný termín, do kdy bude kupní cena složena do úschovy a kdy a za jakých podmínek bude vyplacena prodávajícímu. Právě tak jasně je třeba ujednat ve smlouvě termín a způsob předání nemovitosti.

Poplatky a pokuty jsou součástí kvalitní smlouvy
Kupní smlouva, vyhotovená odborníkem, nezapomene uvést, kdo bude platit správní poplatek za podání návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí.

Nakonec nezapomeňte na finanční sankce za nedodržení povinností uvedených v kupní smlouvě. Sankce by měly být vyvážené pro obě strany.

Zdroj: https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/1785-kupni-smlouva-neberte-vzory-z-internetu-vsadte-na-jistotu – Jindra Svitáková